Even niet werken

Er zijn belangrijkere dingen in het leven
Insanity programma: mijn ervaringen

Insanity programma: mijn ervaringen

Al een tijdje zat het te kriebelen. Insanity: Get fit or get out!

Klinkt als een zwaar militaristisch programma, maar een beetje militaristische druk kan geen kwaad.

Ik was weer in een wat zware periode en met de zomer die er aan kwam, wilde ik graag wat winterbandjes kwijt.

Nu insanity precies dat beloofde, dacht ik dat eens te gaan proberen.

Insanity is ontwikkeld door Shaun T., een Amerikaanse sportinstructeur. Zijn eerdere sportprogramma’s waren vaak georiënteerd rond muziek en dat is vast te danken aan zijn achtergrond als professioneel danser. Als je zijn fysiek ziet van vroeger en nu (en dan vooral zijn spiermassa ontwikkeling) geeft dat direct een goede motivatie om aan het programma te beginnen.

Bij de video’s zit ook een uitleg met een dieet voorgeschreven. Het dieet geeft meer richtlijnen waaraan te houden, waarbij er vooral gelet wordt op het aantal calorieën die men consumeert tijdens de intensieve weken dat het programma duurt.

Ik zelf ging op zo’n 1800 calorieën zitten. Wat best pittig was in het begin. Zeker uitgaande van dat ik nog nooit een calorie geteld had in mijn leven. Maar na 2 weken wordt dat vanzelf meer natuurlijk. Ook omdat je zoveel sport dat het vanzelf als zonde voelt om dat te verpesten door teveel calorieën te eten.

Het programma

Het programma duurt 60 dagen en is vooral gefocust om de conditie te verbeteren en vet te verbranden. 6 Dagen in de week is er een training en er is 1 rustdag. Trainingen variëren tussen de half uur en 1,5 uur, maar gemiddeld duurt een training 45 minuten.

Je moet vooral niet bang zijn om te zweten. Het programma vereist best wat van het lichaam en enige start conditie is geen overbodige luxe. Shaun T. vraagt het uiterste te gaan tijdens de trainingen, maar herinnerd je er ook constant aan om naar je lichaam te luisteren en te stoppen wanneer het niet meer gaat.

Het programma bestaat uit 10 verschillende onderdelen die je volgens een vast schema uitvoert. Elk onderdeel is een serie oefeningen, die in toenemende snelheid steeds uitgevoerd moeten worden. Al deze oefeningen kunnen thuis gedaan worden en vereisen geen materialen (een matje is handig).

De eerste 2 weken dacht ik letterlijk dat ik dood ging. Ik had nog nooit zoveel gezweet en vooral het mindere eten viel mij zwaar. Wel merk je bijna direct een verandering in je lichaam.

Ik viel zienderogen af en ik voelde mij na 2 weken steeds beter. In totaal ben ik in 4 weken 10 kilo kwijt geraakt!

Een geweldige prestatie (al zeg ik het zelf), maar er zit wel een grote maar aan.

Het insanity programma is geweldig. De begeleiding van Shaun T. is uitstekend en de opbouw van oefeningen ook.

Alleen door de intensiteit van het programma is dit moeilijk vol te houden en ook het dieet volhouden is op de lange termijn – althans voor mij- niet haalbaar.

Insanity is daarom fantastisch om binnen korte tijd een stuk fitter te worden. Maar als je opzoek bent naar een programma om echt gedragsverandering te weeg te brengen, is wellicht een wat minder intensief programma een wat betere keuze.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.